SJØRLIS

View Original

Blad dild

Dild er en enårig urt der stammer fra mellemøsten, hvor den vokser vildt. Når jeg tænker dild - tænker jeg påske og julefrokost og massere af fisk og nye kartofler. Pa trods af, at dilden ikke er en naturligt voksende plante heroppe nordpå er den blevet en vigtig ingrediens i skandinavisk madlavning


Dild

Såning

Dild kan dyrkes fra tidligt forår, men det er faktisk nemmest forår og efterår når temperaturen ikke er for høj. Dette gør det nemmere at styre den og den går ikke ligeså hurtigt i blomst. Du skal så dild fra frø og ønsker du frisk forsyning hele sommeren skal du plante nye frø hver 3-4 uge. Du kan starte med at forspire indendørs imens frosten stadig har tag i udendørsmiljøet. Du skal dog være opmærksom på at dild ikke kan lide omplantning - så de skal plantes i de potter de skal ud i. Det betyder at du heller ikke kan købe en dildplante og sætte den ud i en potte og håbe på at den bliver stor og mægtig - det går ofte galt - så her er det frøene der skal i spil hvis du gerne vil have hjemmedyrket dild på bordet. Skal du dyrke på friland, må du være tålmodig og vente til temperaturen er passende. Jorden skal være fugtig indtil dilden spirer, så der skal gerne vandes hver dag. Det kan betale sig at tynde ud i planten når den spirer fjern skud så der er ca 10cm mellem skuddene - det gør at din plante får bedre mulighed for at blive flot og stor. Hvis du vil have dild om vinteren kan du dyrke det i en potte indendørs

Placering og jordtype

Jorden skal være løs, veldrænet og velnæret. Hvis du dyrker dild på friland kan du ikke dyrke det samme sted to år i træk på grund af jordtræthed. Planter du i potter må du skifte jorden ud. Du behøver heller ikke at plante på det mest solrige sted - halvskygge fungerer fint - det er derfor jeg foretrækker at plante i potter - så kan jeg flytte planten rundt alt efter årstiden

Pasning af dild

Dild er som sagt en etårig plante og når den først er etableret passer den sig selv, men skal dog vandes regelmæssigt

Høst og tørring

Det fungerer bedst at høste dilden inden den går i blomst, da den mister en hel del af sin smag og kraft når den først er gået i blomst. Dild tåler ikke frost, så det er med at få høstet det sidste inden efterårets nattefrost banker på døren. Dild ændrer også smag når man tørrer den. Det fungerer langt bedre at fryse den. Skyl din høstede dild og lad den tørre let på et rent viskestykke. Rib så bladene fra grenene. Put bladene i en frysepose i et tyndt lag. når du tager dem ud af fryseren er de nemme at smuldre mindre imens de er frosne hvis de er frosset “tyndt”

Hvad passer dild til

Dild er fantastisk til fisk og skaldyr, nye kartofler, dressinger og i salater