SJØRLIS

View Original

Chicken Pie

Når efteråret banker på døren, synes jeg det er dejligt med lidt comfort food. Jeg har en veninde der boede en del år i USA i sin barndom og hun har præsenteret mig for klassiske amerikanske mad tærter med låg. Jeg er opvokset med grøntsagstærter og æggemasse. Amerikanske madtærter indeholder kød og har ikke tærtebund, men tærte låg. Det her er min version af en klassisk amerikansk Chicken Pie - eller som jeg kalder det - fattigmands festmad: Retten egner sig nemlig også fremragende til gæster og fester. Evt med en grøn salat som tilbehør. Retten laves i et ovnfast fad eller et stort tærtefad med fast bund.


Opskrift

4-6 pers

Ingredienser

Tærte låg

  • 6 1/2 dl hvedemel

  • 150 g kold smør i tern

  • Fintrevet skal fra 1 citron

  • 1 tsk salt

  • Saften fra 1 Citron (ca 2 spsk saft)

  • Evt 1-2 spsk koldt vand

  • 1 æggeblomme pisket med lidt mælk til pensling

Fyld

  • 400 g kylling i mundrette stykker

  • 500 g kartofler

  • 1 1/2 porre

  • Friskkværnet Peber

  • 3 spsk mel

  • 30 g smør

  • 4-5 kviste timian bladene pillet af

  • 1/2 l grøntsags eller hønsefond

  • 1 dl fløde

Fremgangsmåde

Tærte låg

  • Bland mel, citronskal og salt

  • Smuldr smørret i melet til det helt jævnt fordelt i melet

  • Saml dejen med citronsaft og evt lidt vand hvis nødvendigt

  • Læg dejen på køl i en halv time

Fyld

  • Smør formen med smør

  • Skær kyllingen ud i mindre stykker og vend dem i melen. Læg kødet i bunden af formen

  • Skær kartoflerne, med skræl ud i mundrette stykker og placer dem oven på kødet.

  • Fordel resten af smørret i klatter mellem kartoflerne

  • Skær porrerne i tynde ringe og fordel som øverste lag

  • Hæld grøntsagsbouillonen over

  • Kværn Peber på toppen

  • Forvarm din ovn på 200 C

Tærte låg

  • Tag dejen ud af køleskabet og rul den den ud mellem 2 stykker bagepapir.

  • Tag det øverste stykke bagepapir af og vend det andet over tærten. Skær kanterne til med en kniv og skær et par linjer i midten, så der kan slippe damp ud af tærten.

  • Brug evt overskydende dej til at lave små dekorationer på tærte låget

  • Pensl låget med æggeblomme pisket med mælk

  • Bag i ovnen i ca 50 min - Låget skal være flot og mørkt gyldent og fast

  • Tag tærten ud og hæld din fløde ned gennem revnerne du skår i midten af tærten

  • Server evt med en grøn salat