SJØRLIS

View Original

Salvie

Salvie er en halvbusk, der kan blive 40–80 cm høj. Den har smukke rynkede, sølvgrå blade med små fine dun. Det sølvagtige skær gør den dekorativ, og den kan bruges som et fint element mellem grønne planter. I juni–juli blomstrer den med flotte blå-violette læbeblomster, som sidder på løse aks. Det en dejlig krydderurt, men den er også rigtig god til at tiltrække bier når den er i blomst


Salvie

Såning

Du kan så salvie som frø hvis du gerne vil have mange planter - dette gøres i april-maj. Du kan også købe en plante og dele den i mange stiklinger. På den måde er salvien en taknemmelig og let plante at have med at gøre. Udplantning af stiklinger kan ske tidligt på året i løbet af marts - men du skal sikre dig, at der ikke længere, er chance for nattefrost. Husk at voksne købe planter er ofte dyrket i drivhus og vil have godt af at hærde lidt inden udplantning. Dette sker ved at du lader den stå et lunt sted i læ udendørs et par dage inden udplantningen

Placering og jordtype

Salvie er en nøjsom plante der klarer sig fint i tør og let kalkrig jord. Den bliver dog flottest hvis den placeres på en lun plet. Det er en plante der vokser vildt på eksempelvis bjergskråninger ved middelhavet, så den er faktisk gearet til de danske temperaturer om vinteren. Har du planten i altankasser eller potter er den dog mere udsat. Husk at lade være med, at vande en masse om vinteren i dine altankasser - de har sjældent dræn og du risikerer at det bare bliver en stor klump is jord. Det er der trods alt meget få krydderurter der kan tåle. Står de i potter kan du dække over med lidt gran eller tynd fiberdug. Fordelen ved at så i potter er at du kan flytte dem rundt efter behov og efter årstid i forhold til solens placering

Pasning

Salvie mister med tiden smag og duft, men heldigvis kan den godt tåle, at man klipper den ned hvert 2- 3 år. Dette gøres i foråret eller efter endt blomstring. Klipper du ned i foråret blomster den senere end normalt som ville være i maj - den blomster så først i juni /juli. Du skal ikke klippe den helt ned, der skal lige være lidt grønne skud i bunden, så den har en chance for et comeback. Men den er ret taknemmelig og jeg høstede fra friland så sent som februar

Høst og tørring

Den er nem at høste og du plukker hele stængler af regelmæssigt. Salvie kan høstes året rundt og den fungerer bedst frisk. Hvis du tørrer salvie har den tendens til at blive ram i smagen og det er ikke så rart

Hvad passer salvie til

Salvie er traditionelt blevet brugt til fed mad, den er fantastisk til eksempelvis medisterpølse. Frisk salvie matcher godt med olivenolie, hvidløg, persille og oregano. Finthakket er den også skøn i en klassisk tomatsalat med tomater, løg og eddike. Du skal dog være opmærksom på at salvie er meget kraftig i smagen og du skal bruge den med måde