SJØRLIS

View Original

Tom Kha Gai - Thailandsk Kokosmælksuppe med Kylling

Denne suppe er skøn, spicy og hjertevarmende. Den kan laves simpelt med en færdiglavet Tom Kha paste, men du kan også vove dig ud i at lave den fra bunden. Jeg er personligt stor fan af at lave ting fra bunden - Ja det tager længere tid, men tilfredsstillelsen ved måltidet er ofte så meget større.


Opskrift

3-4 pers

Ingredienser

  • 5 dl kyllingefond

  • 5 dl vand

  • 3 dl kokosmælk

  • 2 stk kyllingebryster i tynde mundrette skiver (200-225g)

  • 4-5 kafir lime blade, revet i stykker. (Du kan ikke få friske Kafir limeblade i EU, men i nogle asiatiske supermarkeder kan du få dem på frost, dem foretrækker jeg). Kan du heller ikke få dem frosne, så kan du få dem tørrede mange flere steder.

  • 1 spsk galangarod skåret i tynde skiver ( Kan du ikke skaffe galangarod kan du udskifte det med frisk ingefær)

  • 1 stang citrongræs skåret i tynde skiver

  • 2 gulerødder skåret i stænger

  • 3 røde Thai chilipebre, knuste. ( Suppen her er spicy, men ikke brændende, men er du nervøs, så skru ned for chilien hvis du ikke er til mad med bid.) Du kan også udelade dem og skære dem i tynde skiver og stille i en skål ved siden af, så kan de komme på toppen af suppen, til dem der er glad for det stærke.

  • 1 ds bambusskud i tynde stænger (ca 200 g)

  • 1 dl forårsløg i tynde skiver

  • 1 stor håndfuld frisk koriander hakket (gem stænglerne hakket til suppen)

  • 1 spsk ristet chili paste ( Kan fås i asiatiske supermarkeder og går også under navnet chili jam eller Nam prik pao )

  • 2 spsk fiskesovs

  • 4 tsk kokossukker ( Kan erstattes af rørsukker)

  • Saften fra 2 limefrugter

Fremgangsmåde

  • Gør grøntsager og urter klar. Du knuser chilien ved at bruge den flade side af en kniv og derefter skær den midt over. Skræl din galanga eller ingefær med en teske, så skærer du ikke en unødvendig masse af og kan komme rundt om hele oden, med dens bump og knuder.

  • I en gryde varmer du kyllingefond og vand over medium varme

  • Tilføj de iturevne kafir limeblade, galangarod og citrongræs til suppen og lad det simre i ca 20-30 min, indtil aromaen fra urterne begynder at være stærk.

  • Tilføj kokosmælk og rør rundt

  • Tilføj så kylling, knust chili, bambusskud og gulerødder. Lad kyllingen koge i suppen til den er færdig, det tager ca 5-6 min

  • Tillføj så fiskesovsen, chilipasta/olie, sukker, korianderstængler og limesaft. Start med halvdelen af saften og smag så på suppen. Jeg kan bedst lide med saften fra 2 limes, men smag dig frem.

  • Når suppen er smagt til, tilføj så forårsløgene og lad suppen koge yderligere 5 min.

  • Server suppen med hakket koriander på toppen.