Æbletærte med kardemommecreme
Det er højsæson for æbler og især sæson for en dejlig æbletærte. Denne her med lækker kardemommecreme er ret så dejlig og heldigvis også nem
Opskrift
1 stk tærte i en form på ca 24 cm i diameter
Ingredienser
Tærtebund
300 g Hvedemel
175 g kold smør, skåret i små stykker og lidt til at smøre formen med
1 1/2 spsk flormelis
Fintrevet skal af en citron
Saften fra 1 citron
Evt 1-2 spsk koldt vand
Creme og Fyld
2 æg
1 dl sukker
2 dl creme fraiche
3 tsk kardemomme
1 tsk kanel
5-6 æbler
Fremgangsmåde
Dejen
Bland mel, flormelis og citronskal
Smuldr smørret i melet, til det er helt fint
Saml dejen med hænderne med citronsaften
Hvis dejen er for tør, tilsætter du lidt vand. Hvis den er for våd, bruger du lidt ekstra mel. Der er stor forskel på hvedemel. Så alt efter hvad hvilket mærke du bruger kan dejen variere i forhold til våd/tør
Put den samlede dej i et stykke plastfolie og læg den på køl i minimum en halv time
Når dejen har hvilet forvarmer du din ovn på 200 C
Del din dej i 2 portioner ( En til bund og en til låg)
Rul den ene portion dej ud mellem 2 stykker bagepapir. Hvis din dej er blevet meget hård i køleskabet, kan du slå på den med en kagerulle et par gange (mellem de 2 stykker bagepapir), for at de bliver nemmere at få rulle den ud
Smør din tærteform
Tag det øverste stykke bagepapir af. Læg det på igen vend dejen og tag det andet stykke bagepapir af. Du har nu løsnet dejen helt fra papiret og den bliver derfor, så meget nemmere at “hælde” over formen
Når du har puttet dejen i tærteformen prikker du med en gaffel i bunden så den ikke bobler op. Lav en kant af staniol rundt om kanten på tærten. Det forhindrer at din kant “løber ned” grundet den meget smør rige dej
Forbag din tærtebund i 10-12 min
Skru temperaturen ned på 180 C
Cremen
Pisk sukker og æg til det er let og luftigt
Tilsæt kanel og kardemomme og pisk yderligere til det er fordelt jævnt i cremen
Vend creme fraichen roligt i dejen så du ikke slår luften ud af æggemassen
Fjern kernehuset på æblerne og skær i tynde både
Hæld cremen i den forbagte tærtebund og fordel æblerne oven på
Rul resten af dejen ud igen mellem 2 stykker bagepapir
Lav enten et fuldt låg eller dekorer efter din fantasi. Ligemeget hvad du gør skal du sørge for et par huller eller slidser så der kan komme damp ud af tærten
Bag i ca 30 min
Server gerne lun med lidt flødeskum eller creme fraiche til