SJØRLIS

View Original

Æbletærte med kardemommecreme

Det er højsæson for æbler og især sæson for en dejlig æbletærte. Denne her med lækker kardemommecreme er ret så dejlig og heldigvis også nem


Opskrift

1 stk tærte i en form på ca 24 cm i diameter

Ingredienser

Tærtebund

  • 300 g Hvedemel

  • 175 g kold smør, skåret i små stykker og lidt til at smøre formen med

  • 1 1/2 spsk flormelis

  • Fintrevet skal af en citron

  • Saften fra 1 citron

  • Evt 1-2 spsk koldt vand

Creme og Fyld

  • 2 æg

  • 1 dl sukker

  • 2 dl creme fraiche

  • 3 tsk kardemomme

  • 1 tsk kanel

  • 5-6 æbler

Fremgangsmåde

Dejen

  • Bland mel, flormelis og citronskal

  • Smuldr smørret i melet, til det er helt fint

  • Saml dejen med hænderne med citronsaften

  • Hvis dejen er for tør, tilsætter du lidt vand. Hvis den er for våd, bruger du lidt ekstra mel. Der er stor forskel på hvedemel. Så alt efter hvad hvilket mærke du bruger kan dejen variere i forhold til våd/tør

  • Put den samlede dej i et stykke plastfolie og læg den på køl i minimum en halv time

  • Når dejen har hvilet forvarmer du din ovn på 200 C

  • Del din dej i 2 portioner ( En til bund og en til låg)

  • Rul den ene portion dej ud mellem 2 stykker bagepapir. Hvis din dej er blevet meget hård i køleskabet, kan du slå på den med en kagerulle et par gange (mellem de 2 stykker bagepapir), for at de bliver nemmere at få rulle den ud

  • Smør din tærteform

  • Tag det øverste stykke bagepapir af. Læg det på igen vend dejen og tag det andet stykke bagepapir af. Du har nu løsnet dejen helt fra papiret og den bliver derfor, så meget nemmere at “hælde” over formen

  • Når du har puttet dejen i tærteformen prikker du med en gaffel i bunden så den ikke bobler op. Lav en kant af staniol rundt om kanten på tærten. Det forhindrer at din kant “løber ned” grundet den meget smør rige dej

  • Forbag din tærtebund i 10-12 min

  • Skru temperaturen ned på 180 C

Cremen

  • Pisk sukker og æg til det er let og luftigt

  • Tilsæt kanel og kardemomme og pisk yderligere til det er fordelt jævnt i cremen

  • Vend creme fraichen roligt i dejen så du ikke slår luften ud af æggemassen

  • Fjern kernehuset på æblerne og skær i tynde både

  • Hæld cremen i den forbagte tærtebund og fordel æblerne oven på

  • Rul resten af dejen ud igen mellem 2 stykker bagepapir

  • Lav enten et fuldt låg eller dekorer efter din fantasi. Ligemeget hvad du gør skal du sørge for et par huller eller slidser så der kan komme damp ud af tærten

  • Bag i ca 30 min

  • Server gerne lun med lidt flødeskum eller creme fraiche til