SJØRLIS

View Original

Creme brulee med passionsfrugt

Creme brulee er fransk for brændt creme og det er lige præcis det der er pointen i denne dessert -kombinationen af en fløjlsblød creme med et tyndt lag af brændt sukker er fantastisk. Jeg har tilføjet lidt passionsfrugtsaft i cremen og frisk passionsfrugt på toppen. Det giver desserten en balance mellem sødme og syrlighed, som jeg værdsætter. Det gør også cremen til en god dessert efter f.eks. krydrede retter fra områder som Indien, Mellemøsten og Nordafrika. Du kan også bare vælge at forkæle dig selv med en creme brulee, en kop kaffe og en virkelig god roman


Opskrift

4-5 serveringer ( det kommer an på størrelsen af dine ramekiner

Note: En ramekin er en glaseret keramik skål beregnet til forberedelse og servering af forskellige madretter

ingredienser

  • 4 store æggeblommer

  • 1/2 dl saft fra fra passionsfrugt (5-6 passionsfrugter) sørg for de er friske og faste og ikke er krøllet helt ind, så er der ikke nok saft i

  • 5 dl fløde

  • 80 g sukker og lidt til toppen

  • 1/2 vaniljestang

Fremgangsmåde

  • Forvarm ovnen på 150 C

  • Stil 4-5 ramekiner eller andre passende bageforme i fryseren

  • Skrab vaniljen ud af stangen og fordel den med en kniv i lidt sukker

  • Pisk æggeblommer og sukker og vanilje til den er hvid og skummende

  • Skrab 3 passionsfrugter ud i en fintmasket si med en skål under og brug en gaffel eller ske til at røre rundt så du får saften fra kernerne- du skal bruge 1/2 dl saft

  • Tilsæt passionsfrugtsaft og pisk det ind i blandingen

  • Varm fløden med den tomme vaniljestang op i en gryde. Fløden må ikke koge - Den skal bare varmes til op. Hvis du har et termometer så hold den på 80 C. Jeg plejer at holde øje og når der begynder at være let damp fra gryden plejer den at være klar

  • Lad den stå et par min i gryden

  • Hæld fløden i æggeblandingen i mens du rører rundt. Tilsæt kun 1 dl ad gangen så du ikke laver “røræg” af æggeblommerne

  • Tag ramekinerne ud af fryseren

  • Sæt vand over i en elkedel

  • Si blandingen gennem en fin si

  • Lad blandingen stå et par minutter og skrab så det øverste skum af

  • Rør forsigtigt rundt i blandingen og få fordelt vaniljekornene i blandingen

  • Fordel blandingen i formene

  • Fordel formene med afstand imellem i en dyb bradepande

  • Hæld vand i bunden af bradepanden

  • Bag i ca 30 min indtil de kun lige har sat sig. Du kan mærke med et let tryk på midten

  • Lad dem afkøle på køkkenbordet og sæt dem så på køl i min 3 timer, men de kan også stå til dagen efter.

  • Fordel et super tyndt og jævnt lag sukker. Brænd sukker laget med en brænder

  • Afkøl i 10 min

  • Skrab 1/2 passionsfrugt ud på toppen som pynt