Hej

Velkommen til min blog. Her kan du finde mad, nyttehave, DIY og meninger. Forhåbentlig kan du finde opskrifter, blive inspireret og selv få nye gode ideer. God fornøjelse.

0E78C7AB-4F22-41FE-B421-428B23ED8CBC.jpg
Croissanter

Croissanter

Croissanter er en vidunderlig spise og de fortjener større opmærksomhed. Lav en portion dej - rul og fold og smid dem ubagte og uhævede i fryseren. Så kan du fiske en, to eller flere ud når du skal bruge dem. En lun croissant til morgenmad er ikke at kimse ad, men jeg indrømmer blankt, at jeg stadig, er en sucker for 80ér klassikeren croissant med hønsekødssalat til frokost.


Opskrift

Ca 18 stk

Ingredienser

  • 2½ dl koldt vand

  • 1 æg

  • 50 gram gær

  • Ca. 525 - 550 gram hvedemel

  • 60 gram sukker

  • 10 gram fint salt

  • 250 gram koldt smør til indrulning i dejen.

Fremgangsmåde

  • Rør gæren ud i det kolde vand, sammen med sukker.

  • Tilsæt så ægget og rør rundt

  • Tilsæt nu melet som du har blandet med salten lidt ad gangen. ælt dejen i ca 5 min, dejen skal kun lige slippe dine hænder.

  • Din dej skal være fast og kold før du kan arbejde videre med den. Så put den i køleskabet i 30 min

  • 5 min før din dej har hvilet færdig, tager du det kolde smør ud af køleskabet. Læg nu smørret (i ét stykke) imellem 2 stykker bagepapir og bank med en kagerulle smørret ud til en firkant, ca. 15x15 cm. Stil smørret tilbage i køleskabet, da det ikke må blive for blødt

  • Tag din dej ud fra køl og tryk den ud på et godt melet bord til en firkant på ca 25x25 cm

  • Placer smørret på skrå på dejen og fold dejen som en konvolut op over smørret med alle 4 hjørner

1. Foldning

  • Mel dit bord, et er vigtigt at dejen kan bevæge sig på bordet når du ruller den ud

  • Rul nu dejen ud til et rektangel i ca 1 cm tykkelse. En god tommelfingerregel er at dejen skal være 1 til 3 altså hvis det er 10 cm bredt skal det være 30 cm langt osv

  • Fold derefter dejen ind over hinanden som vist på billederne herunder

  • Stil nu dejen i køleskabet og lad den hvile endnu 30 min eller hvis den stadig er kold og medgørlig nok hop da så direkte til anden foldning

2. Foldning

  • Gentag processen fra 1. foldning

  • Hvis du oplever at dejen ligesom er meget elastisk og hopper tilbage og ikke vil rulles ud, så har dejen ikke hvilet nok. Stil den da tilbage i køleskabet. Hvis tålmodigheden er på plads og overholder de 30 minutters hviletid mellem foldningerne burde det være tid nok.

  • Stil dejen i køleskabet endnu engang i 30 min

    3. Foldning

  • Mel dit bord

  • Gentag folde processen endnu engang

  • Sæt i køleskabet en sidste gang i 30 min

  • Rul dejen ud i et rektangel i forholdet stadig i forholdet 1-3

  • Del dejen i to lige store portioner på langs

  • Skær dejen ud i 18 trekanter - 9 pr bane

  • Rul dejen med det bredeste stykke først og læg dem på et stykke bagepapir, med snippen nedad så croissanten ikke åbner sig. Ønsker du at fryse en del af portionen skal det gøres nu inden hævning og af bagning

  • Pensl med æg

  • Stil til hævning i 1 1/2 time med et klæde over

  • Forvarm ovnen til 200 C

  • Pensl med æg igen og bag i 15 min

  • Afkøl på rist

Note - når du skal afbage dit frosne wienerbrød, synes jeg det fungerer godt, hvis du tager det ud om aftenen og stiller det ind i ovnen klar på bagepladen under et klæde. Så tør det op nænsomt og når at hæve og er klar til at bage til et skønt morgenbord.

Semlor - Svenske Fastelavnsboller

Semlor - Svenske Fastelavnsboller

Fastelavnsboller med Hindbærflødeskum

Fastelavnsboller med Hindbærflødeskum