SJØRLIS

View Original

En guide til dyrkning, pasning, høst og tørring af krydderurter inde og ude

Der findes næsten ikke noget bedre en friske krydderurter. Duftene og smagene er fantastiske og så løfter det jo ens madlavning til nye højder. Hvis du gerne vil igang selv er det ved at være tid til at komme igang. Nogle af urterne skal sås allerede nu. Det er nemt at købe sig fattig i krydderurter i supermarkedet. Men du kan altså skabe dig en krydderurtehave uden at have en stor køkkenhave - du kan gøre det indendørs eller hvis du er så velsignet at være indehaver af en altan. Her finder du links til 14 forskellige krydderurter og måden du sår, passer, høster, tørrer og anvender dem. God fornøjelse


Generelle tips og trick til dyrkning af krydderurter

  1. Køber du voksne planter til udplantning skal du altid lade dem hærde lidt inden du udplanter dem. Dette er fordi de ofte er dyrket i et drivhus og derfor er de lidt sarte over for vind og vejr. Du hærder dem ved, at lade dem stå udendørs et lunt sted med læ i et par dage inden udplantning

  2. Se videoen for at gøre processen med at fjerne bladene fra stænglerne på de tørrede krydderurter super simpelt

  3. Afskårne krydderurter kan holde sig i en kort periode i køleskabet hvis de bliver opbevaret i en lufttæt beholder

  4. Du kan hænge dine krydderurter op i buketter når du tørrer dem. Du kan også sprede dem på et fad. Hvis du giver dig i kast med ovn tørring vil jeg anbefale at du aldrig kommer op på en temperatur over 40 C for så ødelægger du smagen.

  5. Når du tørrer dine krydderurter skal du ikke placere dem i direkte sollys

  6. Tørrede krydderurter skal efter tørring opbevares i lufttætte beholder for at bevare smagen


Her kan du finde links til dyrkning, pasning, høst, tørring og anvendelse af de 14 krydderurter jeg skrevet om, ved at trykke på knapperne