SJØRLIS

View Original

Fransk estragon

Fransk estragon er en favorit for mig og når man først har fået smag for dens dejlige, let krydrede, lakridsagtige smag, er der ingen ende på, hvor megen mad, der kommer til at dufte og smage bedre takket være denne urt. Godt tip føler du dig småsulten, så tyg et par estragonblade - der er massere af smag, men de fjerner faktisk også sulten. Det et tip jeg tit har gjort brug af, når jeg har rendt rundt i min nyttehave og tiden er forsvundet for mig og jeg har 8 km hjem på cykel til et køleskab med mad


Fransk estragon

Såning

Fransk estragon er steril. Dvs at den kun kan dyrkes gennem stiklinger og ikke via frø. Du kan også købe en voksen plante og dele den. Stiklinger tages af de endnu urteagtige skud om foråret. Planterne skal sættes med ca 1/2 meters afstand. Husk at købe planter som regel er dyrket i drivhus og de skal derfor hærdes og stå ude på en solrig plet med læ et par dage inden de omplantes eller deles. Du kan sætte nye planter ud så snart du er sikker på at der ikke længere er nattefrost

Placering og jordtype

Den franske estragon er en flerårig staude, der er rimelig hårdfør om vinteren. Det er dog ret vigtigt, at de står på en lun plet hvor jorden er varm, næringsrig og porøs. Det gælder ligegyldigt om du dyrker inde eller ude, i krukker eller på friland. i tilvækst perioden somer den første sæson, bør du løsne jorden regelmæssigt og sikre planterne ikke bliver overvældet af rodnet fra andre planter. Estragon skal vandes regelmæssigt

Pasning

Planten er lidt langsom om at komme igang om foråret, men fra midt maj er der gang i den. Du skal dække den til om vinteren, med gran, løv eller halm for at beskytte den mod frosten ellers risikerer du den går ud og du skal starte forfra om foråret

Høst og tørring

Du kan høste fra maj frem til frosten sætter ind - det forhindrer nemlig udviklingen af nye grønne blade. Det først år bør du kun høste enkelte stængler. Fra andet år kan du høste mere regelmæssigt på planten. det 4 år bør du dele planten

Estragon mister rigtigt meget af sin smag ved tørring, men du kan sagtens gøre det. Jeg plejer at hakke det fint og så fryse det ned. På den måde forbliver det langt mere aromatisk

Hvad passer estragon til

Estragon er hovedpersonen i klassiske franske saucer som sauce mousseline, sauce tartare og bernaisesauce. Estragon eddike til brug når man laver syltede agurker er også skønt. Krydderurten er skøn til eksempelvis torsk og lange. Estragon er skønt i sommersalater og i en lækker æblegele