Hjemmebagt rugbrød med gær
Jeg elsker en god rugbrødsmad og hjemmebagt rugbrød er svært at slå. Du kan bage rugbrød med den traditionelle surdej, men her er en opskrift hvor brødet er lavet på gær, så dejen er nem at lige slå op i en fart. Rugbrød kan sagtens fryses hvis du ligesom jeg er i et hjem med få personer og ikke kan spise et helt rugbrød inden det bliver kedeligt. Når jeg bager rugbrød, laver jeg altid lidt af dejen i muffinforme, de er gode til portionsanretninger, madpakken eller skovturen
Opskrift
1 rugbrød
Ingredienser
25 g gær
2 dl lunkent vand
1 1/2 dl sødmælk
1 1/2 dl yoghurt naturel
1 tsk groft salt
275 g rugmel
225 g sigtemel
1 dl knækkede hvedekerner
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
Fremgangsmåde
Sæt hvedekernerne i blød i vand i 15 min
Smuldr gæren og rør den ud i vandet
Tilsæt yoghurt, mælk, salt og rugmel
Rør dejen grundigt sammen
Hæld overskudsvandet fra hvedekernerne
Put kernerne i dejen og rør det godt sammen
Tilsæt sigtemel lidt ad gangen og ælt dejen smidig
Lad dejen hæve tildækket i ca en time
Put dejen i en smurt form og lad det efterhæve yderligere 45 minutter under et fugtigt klæde
Forvarm ovnen til 200 C
Prik brødet med en gaffel på toppen og pensl med vand
Bag brødet i ca. 1 time
Tag brødet ud af ovn og form og lad det afkøle på en rist eller indpakket i et fugtigt viskestykke
Bager du nogle i muffinforme skal de have ca. 45 min i ovnen