SJØRLIS

View Original

Hjemmebagt rugbrød med gær

Jeg elsker en god rugbrødsmad og hjemmebagt rugbrød er svært at slå. Du kan bage rugbrød med den traditionelle surdej, men her er en opskrift hvor brødet er lavet på gær, så dejen er nem at lige slå op i en fart. Rugbrød kan sagtens fryses hvis du ligesom jeg er i et hjem med få personer og ikke kan spise et helt rugbrød inden det bliver kedeligt. Når jeg bager rugbrød, laver jeg altid lidt af dejen i muffinforme, de er gode til portionsanretninger, madpakken eller skovturen


Opskrift

1 rugbrød

Ingredienser

  • 25 g gær

  • 2 dl lunkent vand

  • 1 1/2 dl sødmælk

  • 1 1/2 dl yoghurt naturel

  • 1 tsk groft salt

  • 275 g rugmel

  • 225 g sigtemel

  • 1 dl knækkede hvedekerner

  • 1 dl hørfrø

  • 1 dl græskarkerner

Fremgangsmåde

  • Sæt hvedekernerne i blød i vand i 15 min

  • Smuldr gæren og rør den ud i vandet

  • Tilsæt yoghurt, mælk, salt og rugmel

  • Rør dejen grundigt sammen

  • Hæld overskudsvandet fra hvedekernerne

  • Put kernerne i dejen og rør det godt sammen

  • Tilsæt sigtemel lidt ad gangen og ælt dejen smidig

  • Lad dejen hæve tildækket i ca en time

  • Put dejen i en smurt form og lad det efterhæve yderligere 45 minutter under et fugtigt klæde

  • Forvarm ovnen til 200 C

  • Prik brødet med en gaffel på toppen og pensl med vand

  • Bag brødet i ca. 1 time

  • Tag brødet ud af ovn og form og lad det afkøle på en rist eller indpakket i et fugtigt viskestykke

  • Bager du nogle i muffinforme skal de have ca. 45 min i ovnen