SJØRLIS

View Original

Hjemmelavet Farfalle

Hjemmelavet pasta er en fryd for ganen og smagsløgene, jeg vil dog advare - er du først blevet hooked, er det svært at vende tilbage til købe pasta. Det er heldigvis hyggeligt og noget man kan lave sammen i køkkenet som et hyggeprojekt. Man kan jo altid lave større portioner og tørre pastaen. Denne opskrift kan bruges til alle slags pasta, men her i opskriften viser jeg hvordan man laver farfalle. Farfalle er en norditaliensk pasta og ordet betyder sommerfugl på italiensk. Denne type pasta er ofte brugt sammen med cremede saucer, i supper eller hvis retten skal bages i ovnen. Den fungerer også godt i pastasalater. Dejen kan rulles ud i hånden, jeg bruger dog pastamaskine til denne del af processen og resten laves så i hånden.


Opskrift

4 pers

Ingredienser

  • 300 g Tippo 00 hvedemel

  • 3 æg + 1 æggeblomme

  • Vand

Fremgangsmåde

  • Lav et bjerg af melet på køkkenbordet. Grav et hul i midten og put æg og den ekstra blomme i hullet

  • Brug en gaffel til forsigtigt og langsomt at piske melen ind i ægget, uden at bryde “bjergvæggen”

  • Brug til sidst hænderne til at samle dejen. hvis den er for tør, da æg jo varierer i størrelsen, så gør dine hænder våde og saml på den måde dejen. Omvendt er den for våd, må du tilføje lidt mel, men kun meget lidt ad gangen, det er marginaler vi taler om her. Dejen skal være elastisk og glat

  • Pak dejen ind i film og lad den hvile i køleskabet i 30 min.

  • Del dejen i 3 lige store portioner

  • På Pastamaskinen kører jeg indstillingerne 0-6. Husk ikke at springe nogle af indstillingerne over, dejen skal ikke stresses. Ruller du ud med kagerulle gør det så på et let melet bord. Drys også lidt mel på toppen af pastadejen. Rul dejen i lange baner, den skal ikke være mere end 2 mm tyk. Jeg ruller en klump ud af gangen og lader resten være pakket ind i film eller dækket af et fugtigt klæde så den ikke tørrer ud. Jeg laver en portion ad gangen

  • Når dejen er rullet ud, så skær den til så du har lige ender og sider, jeg bruger en pastarulle til det, men en klejnerulle dur også. Har du ingen af delene, så er det faktisk også lige meget så har de lige sider. Du kan evt bruge et pizzahjul.

  • Lav nu lange baner med det takkede hjul. Skær derefter på tværs med et hjul uden takker.

  • Klem det firkantede stykke pasta mellem tommel og pegefinger og niv det til sidst sammen på midten. Klem godt til så du er sikker på de holder formen

  • Gentag samme procedure med de andre stykker dej

  • Sæt en stor gryde med rigeligt vand i kog. Pasta skal i kogende vand og ikke koges langsomt samtidig med at vandet varmes op.

  • Når vandet koger tilsætter du rigeligt med salt. Salt som middelhavet sagde min italienske ven Marco altid til mig, dengang i sen 80èrne da han lærte mig at koge pasta.

  • Der skal aldrig olie i vandet, det er en myte og spild af olie.

  • Kog Farfallen i 2-3 minutter i det spilkogende vand. Den skal ikke have mere da den er frisk. Du kan holde øje med den ved at tage en enkelt op og smage. Den skal være al dente - altså med bid.

Note - Du kan tørre pastaen og gemme den til senere brug. Kogetiden øges når pastaen er tørret