SJØRLIS

View Original

Indbagt Laks med spinat, cream cheese og æblesalat

Denne her ret serverede jeg igen og igen i halvfemserne, når jeg havde gæster. Den var ret så populær også selvom jeg dengang brugte de billige pakker med lakserester og pikantost i rå mængder for at gøre den smart. Som så meget andet fra den tid, røg den i glemmebogen og jeg spiste det ikke i næsten 20 år. For et års tid siden, skulle jeg have en veninde på besøg og jeg tænkte, at det var på tide af støve opskriften af igen. Vi var efterfølgende enige. Den ret har så absolut sin ret her i verden og skal tilbage på middagsbordet. Her er min let opdaterede version af retten.


Opskrift

4 pers

NB Husk at tage de frosne butterdejsplader ud af fryseren. Du kan evt gøre det aftenen før og lade dem tø op langsomt i køleskabet.

Tø også spinaten op

Ingredienser

Indbagt laks

  • 1 pk frosne butterdejsplader (du skal bruge 4 plader + evt 1/2 til pynt)

  • 400 g fersk laks uden skind

  • 200 g cream cheese

  • salt og peber

  • 1 håndfuld frisk dild

  • 1 håndfuld frisk basilikum

  • 1/4 rød peber

  • 1 citron

  • 500 g frossen spinat

  • 1 æg til pensling

Salat

  • 2 sprøde æbler

  • 1/2 hoved romain salat

  • 1 bakke cherry tomater

  • 200 g af din yndlings feta

Dressing

  • 1 spsk dijonsennep

  • 1 spsk olivenolie

  • 1 tsk honning med top

  • 2 spsk eddike

  • 1 knips salt

Note: Dressing kan være en meget individuel smagsfornøjelse - så smag til med honning/ syre/ sennep så den får den balance du er vild med

Fremgangsmåde

  • Dræn den optøede spinat for vand. Det er ikke nok at hælde det i en si, brug hænderne til at presse vandet ud af spinaten. Hvis vandindholdet er for højt, har butterdejen svært ved at blive gennembagt

  • Stil spinaten til side i en skål

  • Tænd ovnen på 180 C

  • Hak basilikum og dild fint

  • Skær peberfrugten i bittesmå tern

  • Rør cream cheese, basilikum, dild og peberfrugt sammen og smag til med salt og peber

  • Skær laksen i tynde skiver

  • Jeg samler butterdejsrullerne direkte på en palde med bagepapir - det gør processen nemmere, når der ikke skal flyttes for meget rundt på dem

  • Rul 2 butterdejsplader ud til halv tykkelse og saml dem på midten. Tryk med en finger.

  • Fyld halvdelen af spinaten på midten af butterdejspladerne og føl efter med cream cheese og til sidst laksen. Husk at efterlade nok fri plads i enderne til at kunne lukke dejen.

  • Gentag det samme med nummer to

  • Luk butterdejspladerne og vend rullerne så samlingen er i bunden. Pensl med sammenpisket æg

  • Skær evt pynt ud af den sidste plade og put på toppen fæstn med æggepensling

  • Stil i ovnen og lad den bage i ca 25 min til den er gylden og sprød

  • Bland ingredienserne til dressingen

  • Fjern kernehuset fra æbler og skær dem i tynde skiver

  • Vend æblestykkerne i dressingen, så bliver de ikke brune

  • Skyl salat og skær i mindre stykker

  • Skær tomaterne i kvarte

  • Bræk fetaen i mindre stykker

  • Bland æbler, tomater og salat og vend godt

  • Drys fetaen på toppen