Kruspersille
Persille er nok en af de mest almindelige krydderurter i Danmark. Den er derudover meget udbredt i mellemøstlig, europæsik og amerikansk madlavning. Den menes at stamme fra middelhavsområdet, men den blev kendt i Danmark allerede i 1500 tallet. Persille er ikke den mest taknemmelige plante i etableringsfasen - men hjemmedyrket persille er bare guld i mund og helt ærligt - en persillesovs med nye kartofler er bare waaauuuw
Kruspersille
Såning
Du kan så din persille fra i begyndelsen af april. Persille er 2 årig og det er derfor en god ide, at plante persille hvert år, hvis du vil være sikker på friske forsyninger af hjemmedyrket persille. Når persillefrøene er plantet må de ikke tørre ud indtil de spirer, så dør planterne, så sørg for at holde jorden fugtig. Så persillen i riller der er 1 cm dybe. Når planten er spiret skal du tynde lidt ud, så der er ca 5 cm mellem de fine nye planter. Det tager ca 6 uger for persille at spire, hvis du sætter frøene i april - hvis du venter til vejret er varmere tager det som regel kun 3 uger. Du kan også sætte en købe potte i jorden, den skal nok klare sig, men afkastet er minimalt i forhold til den hjemmedyrkede
Placering og jordtype
Jorden skal være godt renset for ukrudt, da evt ukrudt ikke må skygge for frøene der skal spire. De første blade på persillen ligner heller ikke persille, så derfor kan de være svære at finde hvis der er meget ukrudt rundt om. Du kan dyrke den både ude og inde, på friland og i potter. Jeg foretrækker at dyrke persille i potter, netop fordi den er lidt pjevset i spiringsfasen og jeg derfor føler jeg har bedre kontrol over forløbet. Det er også vigtigt at, planten ikke står i ubønhørlig sol dagen lang, der må gerne være halvskygge
Pasning
Persille klarer sig allerbedst hvis den bliver vandet regelmæssigt og få næring løbende
Høst og tørring
Du kan høste løbende af din plante og når den begynder at gå i blomst på andet år - så er det bare med at høste resten af planten - den kommer jo ikke igen året efter. Persille egner sig ikke særligt godt til tørring. Du kan i stedet skylle det grundigt - ryste det for vand , ribbe bladene af stænglerne og fryse det ned i ikke for overpakkede fryseposer
Hvad passer kruspersille til
Kruspersille er rigtig god til de varme retter, da den ikke mister smagen af opvarmingen. Persillesovs - nye kartofler - fisk - ovn retter - lam - kylling. Jeg synes den passer til det meste, den fungerer nærmest som en smagsforstærker i forhold til de andre ingredienser i en ret. Det bliver sagt at man ikke må gen opvarme persille. Det passer ikke helt. Persille kan have jordbakterier på sig og det er derfor vigtigt, at du får skyllet persillen grundigt. Når du afkøler din mad er det så vigtigt at du afkøler hurtigt - så det skal ikke stå og blive iskoldt på køkkenbordet og så i køleskabet. Du smider det i køleskabet med det samme efter maden. Det er så vigtigt, at når du opvarmer, skal du op bare have temperaturen op over 75 C - dette gælder for øvrigt også for spinat