SJØRLIS

View Original

Semlor - Svenske Fastelavnsboller

En Semlor ser relativt uskyldig ud på ydersiden, det ligner lidt en te bolle med flødeskum - men der tager du fejl, indeni gemmer der sig den mest cremede mandelmasse der får englene til at synge. Disse boller er også et godt alternativ, hvis du ikke tør/gider kaste dig i lag med wienerdejen og lave en traditionel fastelavnsbolle. Prøv dem, det ikke en helt dum ide de har fået i Sverige.


Opskrift

14 stk

Ingredienser

Dejen

  • 25 g gær

  • 1 æg

  • 2 dl mælk

  • 100 g stuetempereret smør

  • 1 spsk stødt kardemomme

  • 75 g sukker

  • 1/2 tsk salt

  • 425-450 g hvedemel

Mandelcreme

  • 200 g mandler

  • 100 g revet marcipan

  • Indmaden fra halvdelen af bollerne

  • 3 -4 dl sødmælk

  • 75 g flormelis

  • 1 spsk vaniljeessens

Flødeskum og topping

  • 1/4 piskefløde

  • 1 spsk flormelis til at drysse på toppen

Fremgangsmåde

  • Put 250 g hvedemel i en skål og bland salt i

  • Smuldr herefter det stuetempererede smør ud i melet

  • Tag en anden skål og smuldr gæret i skålen.

  • Lun mælken i en gryde. det skal kun være lunkent. hvis mælken bliver for varm, dræber man gæren. hæld mælken over gæren og rør den ud.

  • Tilsæt så sukker, kardemomme og æg til mælkeblandingen og rør det hele sammen

  • Tilsæt nu melet /smør blandingen og rør det hele sammen.

  • Tilsæt så det resterende mel lidt ad gangen. Dejen skal være glat og elastisk og må ikke blive for tør. Den skal kun lige slippe hænder og bord. Du skal ælte dejen i ti minutter. Jeg ved det den kedeligste del, men tænk på hvor pæne overarme du får af det.

  • Når dejen er færdig æltet deler du den i 14 lige store kugler

  • Tril kuglerne forsigtigt til de er helt runde og fine

  • Sæt dem på en bageplade og lad dem hæve i 2 timer under et klæde. De skal gerne vokse til dobbelt størrelse. Du kan også her sætte nogen af bollerne i fryseren til en anden gang. Husk så at lave din fyld tilsvarende mindre i portionen

  • Når der er en halv time tilbage af hæveprocessen kan du lave din mandelcreme

  • Tænd ovnen på 210 C ( ikke forvarmet) og tag så mandlerne og stil dem på bagepapir ind i ovnen - her skal de stå i 10-15 min

  • Tag mandlerne ud og put dem i en blender eller en foodprocessor sammen med vaniljeekstrakt, revet marcipan, flormelis og 2 dl fløde. Lad det køre til det er cremet og lad det stå i maskinen

  • Pensl bollerne med æg pisket op med en spsk vand

  • Put bollerne i ovnen, der nu er forvarmet til 210 C og bag bollerne i ca 10 min De skal være fine og gyldne på toppen men absolut ikke for mørke

  • Pisk din flødeskum og put den på sprøjtepose og stil den derefter i køleskabet.

  • Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist under et klæde

  • Når bollerne er kølet ned så de er håndterbare (15min) klipper eller skærer du en trekant ud af toppen som vist på billedet under. Pil “indmaden” af låget og gem det. Grav yderligere lidt indmad ud af bollen så der er plads til godt med mandelmasse

  • Put den udgravede indmad fra halvdelen af bollerne i blenderen til mandelmassen og kør det hele sammen tilsæt resten af mælken hvis den ikke er blød nok. mandelmassen skal være blød, men ikke flydende og løbe ud af bollen. Put mandelmassen på sprøjtepose og stil den i køleskabet i 15 min.

  • Fyld hullet til kanten med mandelmasse og put så flødeskum på toppen og slut af med låget du gemte i starten

  • Put lidt flormelis i en si og drys forsigtigt over kagerne

  • Spises samme dag