SJØRLIS

View Original

Wienerdej

At lave sin egen wienerbrødsdej kan virke skræmmende. Min erfaring siger mig dog, at med det meste bagværk er tricket, at have tid nok. Fordelen er, at på en portion kan man lave alt muligt forskelligt wienerbrød. Man kan også fryse det ubagte wienerbrød ned og dermed kreere sit eget bake off, til en helt anden pris end det man finder i supermarkedet. Sidst jeg lavede wienerdej, blev det til croissanter, spandauere, tebirkes og frøsnappere. Med en husholdning så lille som min, giver det ingen mening at skulle bage 16 stk wienerbrød af gangen. Ved man ikke helt hvad man vil lave, er det også en mulighed at fryse dejen ned, inden den bliver formet til slutresultatet.


Opskrift

Ca 16-20 stk wienerbrød

Ingredienser

  • 2½ dl koldt vand

  • 1 æg

  • 50 gram gær

  • Ca. 525 - 550 gram hvedemel

  • 60 gram sukker

  • 10 gram fint salt

  • 250 gram koldt smør til indrulning i dejen.

Fremgangsmåde

  • Rør gæren ud i det kolde vand, sammen med sukker.

  • Tilsæt så ægget og rør rundt

  • Tilsæt nu melet som du har blandet med salten lidt ad gangen. ælt dejen i ca 5 min, dejen skal kun lige slippe dine hænder.

  • Din dej skal være fast og kold før du kan arbejde videre med den. Så put den i køleskabet i 30 min

  • 5 min før din dej har hvilet færdig, tager du det kolde smør ud af køleskabet. Læg nu smørret (i ét stykke) imellem 2 stykker bagepapir og bank med en kagerulle smørret ud til en firkant, ca. 15x15 cm. Stil smørret tilbage i køleskabet, da det ikke må blive for blødt

  • Tag din dej ud fra køl og tryk den ud på et godt melet bord til en firkant på ca 25x25 cm

  • Placer smørret på skrå på dejen og fold dejen som en konvolut op over smørret med alle 4 hjørner

1. Foldning

  • Mel dit bord

  • Rul nu dejen ud til et rektangel i ca 1 cm tykkelse. En god tommelfingerregel er at dejen skal være 1 til 3 altså hvis det er 10 cm bredt skal det være 30 cm langt osv

  • Fold derefter dejen ind over hinanden som vist på billederne herunder

  • Stil nu dejen i køleskabet og lad den hvile endnu 30 min

2. Foldning

  • Gentag processen fra 1. foldning

  • Hvis du oplever at dejen ligesom er meget elastisk og hopper tilbage og ikke vil rulles ud, så har dejen ikke hvilet nok. Stil den da tilbage i køleskabet. Hvis tålmodigheden er på plads og overholder de 30 minutters hviletid mellem foldningerne burde det være tid nok.

  • Stil dejen i køleskabet endnu engang i 30 min

    3. Foldning

  • Mel dit bord

  • Gentag folde processen endnu engang

  • Sæt i køleskabet en sidste gang i 30 min eller direkte på frost hvis du først ønsker at bruge dejen på et andet tidspunkt. Du kan evt dele dejen i mindre portioner inden nedfrysning. Ved optøning skal du tø dejen op natten over i køleskabet, det synes jeg har givet de bedste resultater

  • Du kan nu begynde at forberede/ klargøre det evt fyld, remonce osv du skal have i wienerbrødet

  • Du kan også fryse det færdigt foldede wienerbrød ned inden hævning og bagning.

  • Tag så det ud du har brug for aftenen før og stil det på en bageplade inde i den kolde ovn natten over til optøning og hævning, så er det klar når du skal lave dit lækre weekend morgenbord eller bare må have en enkelt tebirkes til morgenmad.