Artiskokker med med rørt urtecreme
Hvorfor spiser jeg ikke flere artiskokker? - tænker jeg altid, når jeg laver denne her forret. Så er det, at jeg må minde mig selv om, at artiskokker er en ret så sæsonpræget vare. Men lige nu i september og oktober plejer de at være til at få i supermarkederne. Det er også en virkelig nem forret at lave, når man løber rundt og har travlt med hovedretten Jeg synes det er praktisk og nem med det jeg kalder fad og fingermad. Du får gæster og i stedet for chips, nødder eller lignende, kan det være skønt at sætte fad og fingermad på bordet, som et alternativ til en decideret tallerkenanrettet forret.
Opskrift
4 pers
Ingredienser
2 artiskokker
Rørt urtecreme
2 1/2 dl piskefløde
1 1/2 dl cremefraiche 18%
1 stor håndfuld finthakket dild
1 stor håndfuld finthakket purløg
Saften fra 1/2 citron
Salt og Peber
Fremgangsmåde
Kogning af artiskokkerne
Sæt en gryde med rigeligt kogende vand, lidt salt, en halv citron, peberkorn og laurbær over i en gryde ved middel/høj varme.
Skær stokken på artiskokkerne af, helt inde ved hovedet
Kog artiskokkerne i ca.45-50 min minutter med bunden nedad, altså der hvor du skar stokken af (vandet må gerne bulderkoge)
Når der er en 20 minutters tid tilbage af kogetiden vender du artiskokkerne om
Når de er møre, tages de op af vandet, dryppes af for vand og serveres hele.
Imens dine artiskokker koger, laver du krydderurtecremen
Krydderurtecreme
Fremgangsmåde
Pisk fløden til den bliver til smør
Hæld væden fra smørret
Tilsæt cremefraiche og pisk det sammen
Tilsæt krydderurter og citron og rør det sammen
Smag til med salt og lidt friskkværnet peber
Dyp bunden af artiskokbladet i krydderurtecremen. Spis artiskokkerne ved, at du holder i spidsen af et artiskok blad og bider artiskok kødet i bunden af bladet og trækker kødet ud med tænderne.
Inderst kommer du til hjertet der er en masse smukke blade, der ligner blomsterblade uden så meget kød på. Fjern dem og så kommer der ligesom en masse hår/støvdragere. Dem skraber du af med en kniv eller gaffel og neden under gemmer der sig et stor lækker mørt stykke artiskok kød, nemlig hjertet. Det man plejer at betale en formue for på dåse. Når jeg bare laver artiskokker til mig selv ( 1 er rigeligt) gemmer jeg artiskok hjertet i et glas med olie over og et fed hvidløg og så laver jeg hjemmelavet pizza dagen efter, hvor jeg får kartofler og artiskok på