Citron og blå birkes kage
Denne her kage er en klassiker, sød og syrlig på en gang. Det er samtidig også en af de kager der er nemme at lave en hel bradepande af, hvis dine børn skal have med i skolen til at dele ud af eller man selv har mange gæster. . Denne opskrift er til en hel bradepande, men man kan jo bare halvere opskriften hvis man ønsker en mindre portion.
Opskrift
10 pers jeg bager i en bageform rund 20-22 cm
Ingredienser
Dejen
50 g blå birkes
3 1/2 dl hvedemel
3 tsk bagepulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljesukker
125 g smør
2 1/2 dl sukker
4 store æg
2 økologiske citroner, skallen heraf helt fintrevet
En klat smør og lidt mel til smøring af bageform
Topping
Saften fra 1 usprøjtet citron
Ca 3 dl flormelis det kommer an på hvor meget saft der er i citronerne, eller kan der tilføjes lidt vand eller lidt mere flormelis
Evt en håndfuld hakkede hasselnødder til topping
Revet skal fra 1 citron
Fremgangsmåde
Start med at sætte dine birkes i blød , hæld kogende vand over så det lige dækker. Lad det stå i en time. ( det kan også stå natten over)
Tag dit smør ud af køleskabet så det kan nå at få stuetemperatur inden du skal bruge det til dejen
Smør din bradepande med smør og drys derefter med mel
Når dine birkes har trukket, sier du overskudsvand fra - brug evt kaffefilter til at si med.
Smelt din smør og lad den køle af
Pisk dine æg, salt, sukker og vaniljesukker til en luftig masse
Si din mel og bagepulver ned i dejen og vend dejen med en spatel indtil det er blandet godt
Vend så din smeltede smør i dejen
Tilføj derefter birkesfrøene og vend dem i dejen, indtil blandingen er ensartet.
Fordel dejen i den smurte form og bag kagen til overfladen er jævnt gylden, og en kødnål el lign stukket i dejen - kommer ren ud Dette tager ca. 40-45 min.
Bland citronsaft og flormelis til glasur
Når kagen er afkølet, overtrækkes den med citronglasuren.
Drys med citronskal og evt hasselnødder