SJØRLIS

View Original

Citron og blå birkes kage

Denne her kage er en klassiker, sød og syrlig på en gang. Det er samtidig også en af de kager der er nemme at lave en hel bradepande af, hvis dine børn skal have med i skolen til at dele ud af eller man selv har mange gæster. . Denne opskrift er til en hel bradepande, men man kan jo bare halvere opskriften hvis man ønsker en mindre portion.


Opskrift

10 pers jeg bager i en bageform rund 20-22 cm

Ingredienser

Dejen

  • 50 g blå birkes

  • 3 1/2 dl hvedemel

  • 3 tsk bagepulver

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk vaniljesukker

  • 125 g smør

  • 2 1/2 dl sukker

  • 4 store æg

  • 2 økologiske citroner, skallen heraf helt fintrevet

  • En klat smør og lidt mel til smøring af bageform

Topping

  • Saften fra 1 usprøjtet citron

  • Ca 3 dl flormelis det kommer an på hvor meget saft der er i citronerne, eller kan der tilføjes lidt vand eller lidt mere flormelis

  • Evt en håndfuld hakkede hasselnødder til topping

  • Revet skal fra 1 citron

Fremgangsmåde

  • Start med at sætte dine birkes i blød , hæld kogende vand over så det lige dækker. Lad det stå i en time. ( det kan også stå natten over)

  • Tag dit smør ud af køleskabet så det kan nå at få stuetemperatur inden du skal bruge det til dejen

  • Smør din bradepande med smør og drys derefter med mel

  • Når dine birkes har trukket, sier du overskudsvand fra - brug evt kaffefilter til at si med.

  • Smelt din smør og lad den køle af

  • Pisk dine æg, salt, sukker og vaniljesukker til en luftig masse

  • Si din mel og bagepulver ned i dejen og vend dejen med en spatel indtil det er blandet godt

  • Vend så din smeltede smør i dejen

  • Tilføj derefter birkesfrøene og vend dem i dejen, indtil blandingen er ensartet.

  • Fordel dejen i den smurte form og bag kagen til overfladen er jævnt gylden, og en kødnål el lign stukket i dejen - kommer ren ud Dette tager ca. 40-45 min.

  • Bland citronsaft og flormelis til glasur

  • Når kagen er afkølet, overtrækkes den med citronglasuren.

  • Drys med citronskal og evt hasselnødder