Gammeldags fastelavnsboller
Det her er en helt klassisk fastelavnsbolle, lavet af gærdej med massere af kærlighed. Det er ikke en kompliceret opskrift og et par enkle trick kan gøre det endnu nemmere. Start med at lave dejen om aftenen og lad den stå i køleskabet natten over. Så skal du bare hive dejen ud en times tid før du vil lave dem.
Opskrift
12 stk
Ingredienser
Gærdej
25 g gær
1½ dl sødmælk
25 g sukker
2 tsk vaniljesukker
2 tsk stødt kardemomme
1 tsk salt
2 æg
100 g blødt smør
475 g hvedemel
Æg til pensling ( gem æggehviderne fra cremen)
Vaniljecreme
1 vaniljestang
50 g sukker
3 æggeblommer
3 dl sødmælk
25 g maizena
Glasur
75 g mørk chokolade min 70 %
1 tsk smør
1 tsk flormelis
Evt frysetørrede hindbær, guldstøv eller krymmel til toppen - bare giv den gas - det Fastelavn
Fremgangsmåde
Smuldr gæren, og rør den ud i mælken
Tilsæt sukker, vaniljesukker, kardemomme, salt og æg, og rør det sammen. Tilsæt blødt smør og hvedemel, og ælt dejen godt sammen, til den er glat og smidig. det tager 10 til 15 min ved håndkraft
Tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis dejen er for klistret - den skal lige præcis slippe fingrene
Læg dejen i en skål, dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl natten over (minimum 8 timer)
Tag skålen med dej ud af køleskabet, og lad den stå ved stuetemperatur i 1 time.
Begynd nu på din kagecreme
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud, brug en kniv til at fordele vaniljen i lidt af sukkeret
Si kartoffelmel og vaniljesukker, så der ikke er klumper
Bland vaniljesukker, æggeblommer, mælk og majsstivelse sammen i en gryde, og pisk det godt sammen.
Bring vaniljecremen langsomt i kog under konstant piskning. Kog cremen i 2-3 minutter, til den tykner
Hæld cremen i en skål, og dæk overfladen med husholdningsfilm, så den rører helt ned på cremen og så ikke danner skind
Sæt cremen til side
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud med en kagerulle til ca. ½ cm’s tykkelse. 30 gange 40 cm
Skær dejen ud i firkanter der måler 10 x 10 cm
Fordel vaniljecremen på midten af hver firkant.
Fold de 4 hjørner på firkanterne ind over cremen, så de overlapper hinanden. Klem siderne sammen
Vend bollerne og træk dejens hjørner ind mod midten, for at forme dem til boller
Placer dem på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad
Forvarm din ovn på 200 C
Lad bollerne hæve tildækket på bagepladen i en halv times tid
Pensl bollerne med en blanding af 1 æggehvide, 1 spsk vand, 1 tsk sukker du har pisket godt sammen - det giver en super smuk farve
Bag bollerne i midten af ovnen i 15 min
Afkøl dem på en rist
Imens de køler af, kan du begynde på glasuren
Smelt chokoladen over et vandbad
Når chokoladen er smeltet tager du den af vandbadet og rør chokolade og flormelis godt ind i chokoladen
Lad det køle lidt af
Fordel på bollerne og drys med det pynt du har lyst til eller absolut intet