En klassisk julefrokost
Jeg kaster mig tit ud i nye eksperimenterende opskrifter og jeg hygger med det, men i den proces glemmer jeg ofte det gode traditionelle mormorkøkken. Så her er mit forslag til en super lækker julefrokost, der trækker rødder dybt ind i og hylder det midtsjællandske landkøkken jeg er vokset op med. Min Farmor lavede ting fra bunden og de fleste minder om hende, involverer et køkken, en køkkenhave, en svampejagt, at hente æg i hønsegården eller madpakker der blev indtaget i skoven et sted. Der er måske opskrifter fra den tid, der kunne trænge til lidt mere go´ i smagen, men man skal huske på at i 70érne da jeg var barn, var tilgangen til ny inspiration minimal, så det meste mad var krydret med salt, peber, karry eller paprika og det var det. Min tilgang til mad i dag er dog den samme som dengang i farmors køkken - slow cooking og gode råvarer - det mest af alt krydringen og blandingen af smage der har ændret sig. Tryk på knapperne og hop frem til opskrifterne og gør din bedstemor stolt
Opskrifter
FISKEN
Til et julefrokostbord hører der fisk til. Hvorfor ikke lave en lækker cremet tunmousse og mini fiskefileter med hjemmelavet remoulade. Jeg ved godt at du muligvis ikke har spist tunmousse siden senfirserne til din kusines konfirmation i forsamlingshuset, men helt ærligt hvorfor er den blevet så udskældt - det smager jo alt for godt.
KØDET OG TILBEHØRET
Frikadeller, medister og leverpostej, så er alle mine bokse tjekket af. Medisteren er salvie stegt, da salvie og svinekød er et perfekt match og leverpostejen er blevet opgraderet med hasselnødder og timian. Der skal altid være lidt grøntsager på et julefrokostbord, men det er tilbehør og hører under kategorien - vi fråser inden fasten. Selvom “det grønne” er i baggrunden er der ingen grund til ikke at lave det lækkert så tilføj en flabet waldorf salat og en saftig rødkålssalat med appelsiner, lime og ristede mandler som tilbehør til kødet.
OSTEN
Til en traditionel julefrokost hører der også oste. Jeg starter ikke lige min egen osteproduktion - dog synes jeg en lækker ost, fortjener godt tilbehør. Mit forslag er en lækker rødbedechutney med frisk peberrod og lime syltede nødder
KONFEKTEN