Timian
Timian er en staude, som stammer fra sydeuropæiske lande. Krydderurten dyrkes som flerårig plante, og den bliver op til 30 cm høj. I min have har jeg både almindelig timian og citrontimian. Timian er skøn i gryderetter
Timian
Såning
Du kan både så fra frø eller gøre det lidt nemmere ved, at udplante en plante og lade den vokse til. Hvis du vil så fra frø, kan du forspire Hvis du gerne vil så timian fra frø, kan du forspire frøene i starten af april måned. Det er en fordel at så i flamingokasser med en jordblanding af fin muld og sand. Du sår ved at trykke frøene let ned i jorden.
Når temperaturen er omkring 18 - 20°C, begynder frøene at spire i løbet af en uges tid. Herefter kan du prikle de små planter over i mindre potter og endeligt udpante dem i haven sidst i maj.
Du an også lave stiklinker af dine planter når de er ca 2 år gamle, da det er godt at forny dem - da det er de unge planter, der har mest smag og kraft.
Placering og jordtype
Timian trives bedst i en let og porøs jord, så sørg for at gennemarbejde din jord ordentligt inden udplantning på friland. Har du en meget leret jord kan du med fordel blande lidt sand i jorden. Timian trives rigtigt godt ved siden af tomater og kål. Den tåler både let udtørring og massere af direkte sol
Pasning
Timian klarer sig selv. Meget hård vinterfrost kan dog gøre det af med den, så det kan være en god ide at dække den af med gran eller halm om vinteren. Lad en plante stå max 4 år et sted. Grav den så op og del den og skab nye planter. dette er simpelthen for smagens skyld. Gamle planter har slet ikke samme smag og aroma.
Høst og tørring
Du skærer båre ned i planten og høster hele grene. Du skal dog sørge for ikke skære længere ned end til lidt over de nederste grønne skud, ellers risikerer du at den ikke skyder igen
Hvad passer timian til
Oksekød, supper , grillet fisk, lam svinekød, ærter, tomat, svampe og kylling