Hej

Velkommen til min blog. Her kan du finde mad, nyttehave, DIY og meninger. Forhåbentlig kan du finde opskrifter, blive inspireret og selv få nye gode ideer. God fornøjelse.

0E78C7AB-4F22-41FE-B421-428B23ED8CBC.jpg
Börek med spinat og feta

Börek med spinat og feta

Jeg er ret vild med börek, jeg kalder det tyrkisk lasagne. Jeg laver den i 2 forskellige versioner - enten med spinat/feta eller med oksekød - principielt kan du fylde den med lige hvad du har lyst til. Börek kommer i mange versioner, men i bund og grund er det filodej med fyld, der så er bagt eller friturestegt. Retten kan spises både kold og varm, som hovedret eller snack og er god i en madpakke. Jeg elsker retten sammen med en god tomatsalat.


Opskrift

4-6 pers

Ingredienser

Fyld

  • 800 g spinat frisk eller frossen

  • 300 g fed feta ( ikke salattern, de mangler salt og fedme)

  • 1 spsk stødt spidskommen

  • 1/2 tsk chiliflager ( retten er ikke stærk)

  • 1 tsk havsalt

  • 1 rødløg i fine tern

  • 1 pk filodej også kaldet yufka kan fås i mange grønthandlere men du skal bruge ca 350 g ( tjek note)

  • Evt lidt nigella frø til toppen - disse kan sagtens udelades hvis du ikke i lige har dem på lager

Note:

Filodej fås i mange størrelser og former. i min grønthandler kan man kun få kæmpestore runde ark. Det betyder ikke noget. Jeg laver min börek i en springform skærer et par lag der er samme størrelse som formen til top og bund og så laver jeg de andre lag af “lapper”. Det kan man hverken se eller smage og gør ikke nogen forskel for resultatet. Din börek behøver heller ikke at være rund, den kan lige så godt laves i en firkantet form. til denne opskrift har jeg brugt en springform der er 24 cm i diameter

Hvis du vil lave med kød udskiftes spinaten med 500 g hakket oksekød og fetaen udelades. Tilføj også lidt paprika og smag til med salt, da du ikke har salten fra fetaen.

Mælkesauce

  • 1 æg +hviden fra den æggeblomme du skal bruge til pensling

  • 2 spsk græsk yoghurt med top - du kan også bruge creme fraiche, ymer, alm. yoghurt osv det er ikke så vigtigt

  • 3 spsk god olivenolie

  • 3 dl mælk

  • 1 æggeblomme og 1 spsk yoghurt til pensling af top

Fremgangsmåde

  • Tø spinaten op og dræn vandet fra

  • Skær rødløg i tern

  • Steg rødløgene i lidt olie og tilføj salt, spidskommen og chili. Steg løgene i et par min - de skal ikke brunes. Tilføj spinaten og rør rundt lad det simre lidt uden låg, så fordamper resten af vandet. Spinaten skal være våd men ikke sejle i vand. Men hvis du har husket at dræne spinaten først er det nemt nok. Stil til side og lad det køle lidt af.

  • Skær din feta i små tern

  • Pisk dine ingredienser til mælkesaucen sammen

  • Rør dine ingredienser til pensling af top sammen

  • Skær din filo dej til - bare så du har et par stykker der er hele til top og bund

  • Forvarm din ovn på 200C

  • Start med at lægge et stykke bagepapir i bunden af din form og pensl med lidt olie både på bagepapir og siderne af formen

  • Put et lag filodej i bunden og pensl med mælkeblandingen. Put så et nyt stykke filodej på og gentag pensling

  • Fordel spinat og feta. det skal ikke være meget og ikke dække komplet. Det ikke ligesom lasagne. Der skal være fyld til 4 -5 lag

  • Mellem hvert lag af spinat og feta gentager du med 2 lag filodej penslet mellem hvert lag med mælkesaucen

  • Over det øverste lag spinat pensler du med blandingen til pensling

  • Drys lidt nigellafrø på

  • Skær nu ud i stykker

  • Bag i 20-25 min til den er dejlig gylden på toppen

  • Brug en kniv til at løsne siderne fra formen

  • Fordi du har skåret stykkerne på forhånd kan du nu nemt løfte stykkerne over på et fad, med en paletkniv

  • Server evt med en grøn salat eller en tomatsalat

Lækre luftige Lagkagebunde

Lækre luftige Lagkagebunde

Vidunderlige brød og boller

Vidunderlige brød og boller