Fastelavnsboller med Hindbærflødeskum
Fastelavnsboller er en fryd for ganen og måske man bare skulle spise dem lidt oftere. Denne opskrift er simpel og klassisk med massere af vaniljecreme og hindbærflødeskum. Synes du at 10 er lige i overkanten kan du jo evt bruge halvdelen af dejen til, at lave croissanter af. Der er til 8 i halvdelen af dejen og du kan folde dem og fryse dem ned inden hævning og bagning, så de kan tages ud til senere brug.
Opskrift
10 stk
Ingredienser
2½ dl koldt vand
1 æg
50 gram gær
Ca. 525 - 550 gram hvedemel
60 gram sukker
10 gram fint salt
250 gram koldt smør til indrulning i dejen.
Vaniljecreme
40 g maizenamel
70 g sukker
6-7 æggeblommer ca 120 g
5 dl sødmælk
Kornene af 1/2 vaniljestang
Flødeskum
1/2 l fløde
1 spsk hindbærsyltetøj med top
Remonce
100 g sukker
100 g smør
Fremgangsmåde
Rør gæren ud i det kolde vand, sammen med sukker.
Tilsæt så ægget og rør rundt
Tilsæt nu melet som du har blandet med salten lidt ad gangen. ælt dejen i ca 5 min, dejen skal kun lige slippe dine hænder.
Din dej skal være fast og kold før du kan arbejde videre med den. Så put den i køleskabet i 30 min
5 min før din dej har hvilet færdig, tager du det kolde smør ud af køleskabet. Læg nu smørret (i ét stykke) imellem 2 stykker bagepapir og bank med en kagerulle smørret ud til en firkant, ca. 15x15 cm. Stil smørret tilbage i køleskabet, da det ikke må blive for blødt
Tag din dej ud fra køl og tryk den ud på et godt melet bord til en firkant på ca 25x25 cm
Placer smørret på skrå på dejen og fold dejen som en konvolut op over smørret med alle 4 hjørner
Her er et link i tilfælde af du ønsker at bage croissanter af halvdelen af dejen - husk det er halv portion og der derfor “kun” er til 9 croissanter - husk så også at kun lave halv portion af remoncen
https://xn--sjrlis-cya.dk/home/croissanter
1. Foldning
Mel dit bord. Det er vigtigt at dejen kan bevæge sig rundt på bordet
Rul nu dejen ud til et rektangel i ca 1 cm tykkelse. En god tommelfingerregel er at dejen skal være 1 til 3 altså hvis det er 10 cm bredt skal det være 30 cm langt osv
Fold derefter dejen ind over hinanden som vist på billederne herunder og børst af for evt overskydende mel
Stil nu dejen i køleskabet og lad den hvile endnu 30 min. Hvis du er rutineret kan du måske nå 2 foldninger inden dejen bliver for varm.
2. Foldning
Gentag processen fra 1. foldning
Hvis du oplever at dejen ligesom er meget elastisk og hopper tilbage og ikke vil rulles ud, så har dejen ikke hvilet nok. Stil den da tilbage i køleskabet. Hvis tålmodigheden er på plads og overholder de 30 minutters hviletid mellem foldningerne burde det være tid nok.
Stil dejen i køleskabet endnu engang i 30 min
3. Foldning
Mel dit bord
Gentag folde processen endnu engang
Sæt i køleskabet en sidste gang i 30 min
Lav nu din remonce
Bland smør og sukker til en cremet masse. Det er nemmest med elpisker. Stil på køl
Tag dejen ud af køleskabet, mel dit bord og rul dejen endnu engang til et langt rektangel
Skær dejen i 2 lige store stykker på på langs og så efterfølgende i 5. Du skulle nu gerne have 10 nogenlunde lige store stykker.
Læg remonce på midten af dej stykkerne
Fold dejen op over remoncen i hvert hjørne
Vend bollerne og put dejen ind under og stil dem på en plade med bagepapir, med samlingen nedad
Pensl med æg
Bag i ca 20 min på 190 C
Du kan nu begynde at forberede/ klargøre vanilje creme, flødeskum
Vaniljecreme
Bland maizena, halvdelen af mælken, sukker, vanilje og æggeblommer i en skål og pisk det sammen.
I en gryde over medium varme luner du de sidste 2 1/2 dl mælk . Når den begynder at dampe så småt tilsætter du den blanding du lige har pisket. Rør i blandingen indtil den bliver tyk.
Når den tykner putter du den i en skål og stiller den i køleskabet.
Husk at holde øje med dine boller i ovnen. Når de er klar tager du dem ud af ovnen og lader dem afkøle på en rist
Flødeskum
Pisk fløden. Husk ikke at være for ivrig, du vil have en let og luftig flødeskum- ikke en smør
Vend hindbærmarmeladen i flødeskummen. Put flødeskummen på køl i en sprøjtepose med stjernetyl. Hvis du ikke har det, så kan du bar putte flødeskummen i med en ske. jeg synes bare det ser så kønt ud med stjernetyl sprøjtning.
Når dine boller er afkølet skærer du dem over med en brødkniv
Læg en god klat creme i midten
Sprøjt flødeskummen ud i et lag over hele bollen'
Saml bollen og sprøjt en klat flødeskum på toppen
Jeg synes de er bedst hvis de bliver spist samme dag, men skulle der være nogen til over, så opbevar dem på køl til dagen efter - de ik så ringe endda