Bao Boller
Disse asiatiske madbrød er ret fantastiske. De kræver lidt arbejde, men de er virkelig tiden værd. Første gang jeg smagte dem tænkte jeg med det samme, dem må jeg lære at lave. De er guld værd i køkkenet, når der skal noget afveksling til. Brødene kan se meget voldsomme ud, da dampen, får dem til at hæve voldsomt op. Men de er alt andet end kompakte - de er luftige og bløde og perfekte til asiatiske laksedeller eller langtidsstegt svin
Opskrift
6 eller 12 stk
alt efter om de skal bruges størrelsesmæssigt til hovedret eller forret
Du skal bruge en dampindsats - jeg har købt en i et thailandsk supermarked. Man kan også finde dem på nettet.
Ingredienser
260 g hvedemel
1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk tørgær
1 dl lunken vand
1 /2 spsk olie
1/2 spsk risvinseddike
1 spsk sukker
1 tsk salt
Fremgangsmåde
Bland mel, sukker og salt i en bageskål
Opløs tørgæren og en knivspids sukker i en spsk vand. Tilføj det så til melet sammen med vineddiken, vandet og olien. ælt det til en dej. Tilføj mere vand, hvis nødvendigt.
Ælt dejen på et bord med lidt mel i 10-15 minutter. Det vigtigt at man ælter så længe og ikke snyder, hvis man vil have det bedste resultat.
Placer dejen i en skål du har penslet med lidt olie i bunden og dæk med film. Lad dejen hæve i 2 timer, eller til dejen er fordoblet i størrelse.
Læg den hævede dej ud på et let melet bord og flad den ud med dine hænder. Drys bagepulveret ud over dejen og ælt så dejen godt med dine hænder i yderligere 5 minutter.
Rul dejen ud til en pølse og del dejen i 12 eller 6 lige store portioner
Rul dejen i helt runde kugler og lad dem så hvile i 4-5 minutter
Når dejen har hvilet, ruller du dem flade. Du behøver ikke presse hårdt, hvis du gør det let er det nemmere at holde den runde form
Pensl fladen med lidt olie og fold dem på midten. Rul dem med let tryk med kagerullen, så du kan beholde formen. Læg dem på bagepapir i damperen
Dæk til med film eller sæt låget på damperen og lad dem hæve yderligere 1 1/2 time eller indtil de er fordoblet i størrelse. De må ikke være for tæt, så vokser de sammen under dampning. Inden du tænder for dampen, skal du klippe rundt om bagepapiret så bollerne are står på lidt papir, men der stadig kan komme damp op gennem mellemrummet i bambussen, da det ikke kan trænge gennem bagepapiret
Varm vand til dampen. Brug en gryde eller en pande der passer i størrelse
Damp bollerne i 15 minutter over medium varme i en pande - i en gryde hvor der er længere for dampen at nå op, skal de have ca 25-30 min
Lad bollerne stå i 5 minutter uden at løfte låget af damperen.
Åbn bollerne og put lige det fyld i du drømmer om