Hej

Velkommen til min blog. Her kan du finde mad, nyttehave, DIY og meninger. Forhåbentlig kan du finde opskrifter, blive inspireret og selv få nye gode ideer. God fornøjelse.

0E78C7AB-4F22-41FE-B421-428B23ED8CBC.jpg
Miang Kham - lækre sydøstasiatiske snacks -เมี่ยงคำ

Miang Kham - lækre sydøstasiatiske snacks -เมี่ยงคำ

Denne her ret er perfekt som den lette snack ret eller som forret. Den er nem at lave og det eneste der kræver lidt ekstra kærlighed, er saucen som er grundstenen i retten. Jeg smagte retten første gang på en lillebitte nordthailandsk restaurant på Nørrebro og jeg forelskede mig straks. Jeg har arbejdet på saucen siden og har nu ramt den smag jeg drømmer om, når jeg tænker tilbage på restaurantbesøget.


Opskrift

6 pers

Ingredienser

Saucen

  • 1 1/2 spsk finthakket galanga

  • 3 spsk finthakket rødløg

  • 1 1/2 spsk fintrevet ingefær

  • 3 tsk fintskåret citrongræs

  • 3 spsk rejepasta ( shrimp paste)

  • 3 spsk fiskesauce

  • 3 dl kokossukker

  • Vand

  • Evt. bananblade til pynt og stegning af rejepastaen

Fyld

  • 30 betel blade ( ca 2 bundter) kan fås i asiatiske købmænd. Kan man ikke få disse kan man bruge broccoliblade eller til nød romaine salat blade. Det er ikke helt det samme,, men er stadig utroligt velsmagende

  • 2-3 røde chilier

  • 3 usprøjtede lime

  • 1 1/2 rødløg

  • 2- 3 spsk ingefær i små tern

  • 1 dl ristede jordnødder

  • 1 dl ristede kokosflager ( ikke mel)

  • 1 dl ristede tørrede rejer - (de helt små) kan også købes i asiatisk købmand

Fremgangsmåde

Saucen

  • Forvarm din ovn til 175 C

  • Smør rejepastaen ud i et tykt lag på et bananblad. Fold det til en pakke og put det i den varme ovn - steg i 10-15 min, indtil bananbladet er forkullet i det yderste lag.

  • Hvis du ikke har bananblade kan du bruge staniol. Jeg bruger resten af bladene i pakken til at dække bord med.

  • Imens rejepastaen ristes, skærer du galanga, løg, ingefær og citrongræs i små stykker

  • Rist disse på en pande over medium varme under regelmæssig omrøring indtil du har tørret dem ud. Dette tager ca et kvarter. Husk at hold øje med din rejepasta.

  • Placer de ristede urter og rødder i en morter og stød dem indtil du har en grov pasta. Når dette er sket skraber du rejepastaen ud af bananbladet og tilføjer den i morteren. Stød videre indtil din pasta er mere glat.

  • I en lille pande varmer du fiskesauce, din nylavede urte/reje pasta og kokossukker og rører til sukkeret er smeltet og ingredienserne er rørt godt sammen. Sovsen er ofte lidt tyk og her tilføjer jeg lidt vand. Kun lidt ad gangen. Saucen skal være tyk og kunne “smørres” på bladene, men den skal heller ikke blive hængende på skeen og ikke kunne komme af.

  • Brug evt en stavblender til at blende vand i lidt ad gangen.

  • Afkøl saucen

Miang Kham

Tilbehøret får hver deres lille skål

  • Rist de tørrede rejer på en tør pande ved medium varme i ca 5 min

  • Rist jordnødderne på en tør pande ved medium varme til de har taget let farve

  • Rist kokosflagerne på en tør pande ved medium varme til de har taget farve

  • Vask betel bladene og dup dem tørre

  • Skær chilien i tynde ringe

  • Skær rødløget i små bitte tern

  • Skær lime i tynde skiver og derefter hver skive i 8 dele ( de skal beholde skallen på)

  • Skær skrællet ingefær i små bitte tern

  • Smør sauce på et blad og fyld derefter med lidt fra alle skåle med tilbehør -. fold bladet og haps det i en mundfuld

Kandiserede  mandarinskaller

Kandiserede mandarinskaller

Misosuppe med enoki svampe og soba nudler

Misosuppe med enoki svampe og soba nudler